Adunând trimestru cu trimestru s-a împlinit un an de când împărtășeam primele gânduri pe acest blog.
Concluzia după primele 12 luni…
Am avut vreme doar de 16 ori să vă spun ce gândesc. Aș fi vrut să spun mai multe, unele le-am scris, dar din diverse motive nu le-am publicat. Încă.
Din analiza făcută de WordPress rezultă că aceste 16 cugetări au fost citite de 9.914 ori. Nu știu dacă e mult sau puțin, dar nici nu contează așa tare asta.
Mă gândeam că dacă tot se împlinește un an să fac o analiză a ceea ce s-a întâmplat. Și s-au întâmplat următoarele:
Primul trimestru
Aprilie 2019
Un practician în insolvență apreciază că nu se impune atragerea răspunderii unui administrator și asociat care mută toată activitatea (contracte și angajați) de pe o mare societate de pază și protecție pe una nouă. Societatea veche a rămas cu o datorie totală de 6.290.841,2 lei. Consecința: procedura s-a închis în decembrie 2019. ANAF a rămas cu o datorie nerecuperată de 5.410.717,00 lei. Un judecător clujean a atras răspunderea unei paiațe ce nu o să fie în veci găsit (un oarecare Janos din Ungaria).
Mai 2019
Trei judecători clujeni au apreciat că soția mea, în calitate de martor, ar fi dat o declarație mincinoasă, ca să nu plătesc eu o amendă de 200 lei. De asemenea, au stabilit că în dubio pro reo nu se aplică în materie contravențională și că cei de la CEDO vorbesc aberații.
Tot în mai 2019 am scris niște rânduri despre durerile facerii unei autostrăzi, pe care nu le-am mai publicat. Era despre curajul unei doamne judecător din Alba, doar că nu va trece mult și o să fie pusă la respect de către mai sus-pușii ei colegi.
Iunie 2019
Se finaliza o procedură de arbitraj internațional la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerț din Paris. Partea pe care o reprezentam a reușit să obțină respingerea unor pretenții de aproximativ 1,5 milioane lei ca urmare a intervenirii prescripției dreptului material la acțiune. A fost o experiență foarte faină și am scris chiar și câteva rânduri pe această temă, însă deocamdată nu le-am publicat. Mi-ar plăcea să văd ceva similar în sălile de judecată din instanțele naționale.
Al doilea trimestru
Iulie 2019
Curtea de Apel Cluj corectează o eroare a Tribunalului Cluj, stabilind că procesul verbal de recepție la terminarea lucrării este act administrativ. Însă, în timp ce se corecta, s-a anulat autorizația de construire, astfel că nu mai conta.
August 2019
Doi judecători din Alba au propriul lor Cod de procedură civilă. Prin întâmpinare am solicitat expres trimiterea spre rejudecare dacă se admite apelul – art. 480 alin. 3 Cpc ( în condițiile în care instanța de fond soluționase cererea introductivă fără a cerceta fondul ). Se decide că nu se poate solicita trimiterea spre rejudecare în cauze urgente (ordonanță președințială ). Același complet, în aceeași cauză, decide că o asociere în participație are capacitate procesuală de folosință. O lună mai târziu, un alt complet de la Tribunalul Alba va decide că aceeași asociere nu are capacitate procesuală de folosință.
Septembrie 2019
Instanțele din Tîrgu Mureș decid că este întemeiată solicitarea de anulare parțială a unui PUG în condițiile în care de 17 ani proprietarii au impusă interdicția de a construi, pentru realizarea unui drum de legătură ce nici nu a fost început și nici nu există semne că o să fie în viitorul apropiat. Ciudat e că oamenii au venit la noi pentru că, după spusele lor, avocații din Tîrgu Mureș nu au vrut să îi reprezinte în acest litigiu “ca să nu se pună rău cu autoritățile locale”. Dacă e adevărat, e destul de trist.
Al treilea trimestru
Octombrie 2019
Un expert din Alba apreciază că o solicitare de a fi convocate părțile pentru măsurători cu minim 5 zile înainte de data stabilită este o “chichiță avocățească”.
Noiembrie 2019
Mai mulți procurori din Iași apreciază că e ok să emiți facturi cu TVA chiar dacă nu ești plătitor de TVA. Din punctul lor de vedere, dacă ai plătit factură cu TVA și după nu ai drept de deducere, ești doar fraier. Trebuia să verifici înainte de a face plata. Nu e înșelăciune. Mai târziu instanțele vor contrazice procurorii.
Tot în noiembrie, doi judecători din Alba (aceeași care în august au zis că în cauzele urgente nu se poate solicita trimiterea spre rejudecare) zic că este îndeplinită condiția urgenței într-o ordonanță președințială în care lucrările au început în 2016 și cererea de emitere a ordonanței a fost înregistrată în 2018.
Decembrie 2019
Un judecător clujean insistă ca un expert topo să stabilească în 2019 ce suprafață s-a însămânțat cu iarbă în 2010 și pe ce suprafață a răsărit iarba. Expertul convoacă părțile la măsurători în 18 decembrie.
Un judecător de la Curtea de Apel Alba Iulia dă dovadă de curaj și înțelepciune, stabilind că presiunea mediatică exercitată asupra judecătorilor locali impune strămutarea cauzei.
Ultimul trimestru
Ianuarie 2020
Instanțele din Alba stabilesc că Antreprenorul nu răspunde contravențional dacă nu se respectă Acordul de Mediu. Doar Beneficiarul are obligații de această natură.
Judecătorii suspendă activitatea pentru că li s-au tăiat pensiile. Peste două luni, când oamenii se îmbolnăveau pe capete (și mai târziu mureau), au stat pe gânduri dacă să își suspende sau nu activitatea.
Februarie 2020
Un judecător clujean stabilește că nu este infracțiune să îmbrobodești 100 de oameni că vei face un proiect imobiliar, iar după să nu îl mai faci și să lași în urma ta datorii de 5 milioane de Euro.
Martie 2020
Un judecător clujean, în contextul COVID-19, scrie niște rânduri referitor la justiția în această perioadă de criză. “Aștept să îți revii, draga mea (i.e. justiția). Până atunci, eroii nu poartă robe, eroii poartă halate.”
În ce lume normală la cap, indiferent dacă e criză sau nu, război sau pace, eroii nu sunt medicii, pompierii, poliţiştii, militarii. Cum să fie niște purtători de robe (indiferent că sunt judecători, avocați, consilieri juridici și cine mai poartă robă) eroi?!
***
Să sperăm așadar că această pauză forțată va aduce schimbări.
Altfel, după un an de zile, concluzia (cu excepția câtorva cazuri izolate) este redată perfect prin fotografia de la început, făcută acum ceva vreme în Malta.