Ceva-i putred în Târgu Mureș

Ceva-i putred în Târgu Mureș
Sursa: https://www.pbase.com/

Ceva-i putred în Târgu Mureș cu privire la Plan Urbanistic Zonal – complex rezidențial, str. Livezeni, fn

Ceva-i putred în Târgu Mureș…. Mâine ar urma sa se pronunțe Tribunalul Mureș într-un litigiu având ca obiect modificarea PUG-ului din 2002. Terenurile unor cetățeni au fost declarate prin PUG neconstruibile. Scopul era realizarea unei străzi de legătură între alte două străzi: B-dul 1 Decembrie 1918 și strada Livezeni.

Sper la o soluție favorabilă. Având în vedere instituirea interdicției de construire fără a exista o servitute publică și fără a se demara procedura de expropriere de peste 17 ani, e rezonabilă așteptarea. Urmează însă s-o vedem și eventual s-o analizăm ulterior.

Ce aș vrea să scot în evidență prin acest text este modalitatea în care se rezolvă problemele comunității din Târgu Mureș.

Această stradă de legatură, în măsura în care este într-adevăr de interes public, putea fi făcută în mare parte din fonduri private. Așadar fără să mai fi fost necesare cheltuieli pentru exproprierea terenurilor afectate de trama stradală.

HCL nr. 303 din 6 septembrie 2007

După aprobarea PUG-ului din 2002, prin HCL nr. 303 din 6 septembrie 2007 se aprobă documentația ”Plan Urbanistic Zonal – complex rezidențial, str. Livezeni, fn” beneficiar S.C. ”Dolomiți Invest” SRL. Mai jos textul integral al acestei hotărări:

probarea PUG-ului din 2002, prin HCL nr. 303 din 6 septembrie 2007

HCL nr. 220 din 27 iulie 2017

Ulterior, prin HCL nr. 220 din 27 iulie 2017 se actualizează documentația PUZ aprobată prin HCL nr. 303/2007. La art. 2 alin. 2 se menționează expres că “anterior eliberării autorizaţiilor de construire, vor fi obţinute şi prezentate acordurile autentificate ale tuturor proprietarilor imobilelor afectate de trama stradală propusă prin studiul de circulaţie avizat”. Mai jos textul integral al acestei hotărări:

se actualizează documentația PUZ aprobată prin HCL nr. 303/2007. La art. 2 alin. 2 se menționează expres că “anterior eliberării autorizaţiilor de construire, vor fi obţinute şi prezentate acordurile autentificate ale tuturor proprietarilor imobilelor afectate de trama stradală propusă prin studiul de circulaţie avizat
 Ceva-i putred în Târgu Mureș se actualizează documentația PUZ aprobată prin HCL nr. 303/2007.

Astfel, urmare a HCL nr. 220/2017, Beneficiarii PUZ-ului, pentru a obține autorizația de construire, trebuiau să obțină acordul proprietarilor imobilelor afectate de trama stradală propusă prin studiul de circulaţie avizat.

HCL nr. 272 din 20 septembrie 2018

Pentru că beneficiarii PUZ-ului nu reușesc să obțină acordul proprietarilor terenurilor, prin HCL nr. 272 din 20 septembrie 2018 se modifică art. 2 din HCL nr. 220/2017. În concret, se înlătură prevederea în baza căreia beneficiarii PUZ-ului aveau obligația obținerii acordului autentic al proprietarilor terenurilor afectate de trama stradală anterior emiterii autorizației de construire. Mai jos textul integral al acestei hotărări:

Ceva-i putred în Târgu Mureș se modifică art. 2 din HCL nr. 220/2017. În concret, se înlătură prevederea în baza căreia beneficiarii PUZ-ului aveau obligația obținerii acordului autentic al proprietarilor
Ceva-i putred în Târgu Mureș

În consecință, trecând peste argumentele de nelegalitate ale acestui drum de legătură, municipalitatea avea posibilitatea realizării acestuia din fonduri private. Adică prin contribuția beneficiarilor PUZ-ului actualizat prin HCL nr. 220/2017. Inexplicabil însă, prin HCL nr. 272/2018 se renunță la acest privilegiu.

Ulterior în ședința Consiliului Local din 30.05.2019 se supune aprobării indicatorii tehnico-economici şi declararea de utilitate publică de interes local a obiectivului de investiţii ,,Studiu de fezabilitate pentru  strada de legătură între Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi strada Livezeni”.

Prin urmare, deși s-ar fi putut realiza acest drum de legătură din fonduri private (condiționat de emiterea autorizației de construire), se supune aprobării din fonduri publice a cel puțin 7.135.227,44 lei. În această sumă nu sunt incluse cheltuielile pentru obținerea și amenajarea terenului (în devizul general al obiectivului de investiții sunt bugetate ca fiind zero).

E clar, ceva-i putred în Târgu Mureș.

Însă ce e poate și mai grav, e că autorităților ce veghează la respectarea legii li se pare că totul este în regulă. De ce să facă drumul un privat (dacă dorește autorizație de construire pentru sute de apartamente), când îl putem face din fonduri publice cheltuind cel puțin 7.135.227,44 lei. Se vor adăuga desigur și costurile pentru exproprierea și amenajarea terenurilor afectate de trama stradală.

0 Shares:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like