PUG Târgu Mureș anulat parțial. Curtea de Apel Târgu Mureș confirmă soluția Tribunalului Mureș

PUG Târgu Mureș anulat parțial. Curtea de Apel Târgu Mureș confirmă soluția Tribunalului Mureș
Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Hess_triangle

PUG Târgu Mureș anulat parțial

Apreciam într-un articol precedent privind proprietatea privata, soluția Tribunalului Mureș din 11.10.2019 prin care s-a decis anularea parțială a PUG Târgu Mureș.

Anularea era în sensul eliminării din conţinutul documentaţiei PUG a drumului propus pe terenul reclamanţilor şi a interdicţiei de construire pe culoarul de drum instituit pe terenul acestora (aproximativ 25.000 mp). De asemenea, pârâții au fost obligați la emiterea unor certificate de urbanism fără mentiunea interdicției de construire în termen de maxim 30 de zile de la data rămânerii definitive a acestei soluții.

Spuneam atunci că nu știu dacă soluția va fi menținută într-un eventual recurs, însă eram convins 100% că este soluția justă.

Declarare recurs

S-a declarat recurs, iar întâmplarea face ca tocmai ieri, de ziua avocatului român, să fie primul termen. A fost și ultimul.

Spre deosebire de judecata în fond, în recurs s-a prezentat o doamnă consilier juridic în reprezentarea intereselor recurenților. Am înțeles că la Târgu Mureș nu se întâmplă prea des asta. O fi fost de importanță deosebită această cauză. Sau poate o fi având legătură cu ce am scris in articolul ” Ceva-i putred în Târgu Mureș “.

În timp ce ascultam concluziile dânsei, simțeam cum îmi crește temperatura. Mintea mea (om născut în ’86, deci neobișnuit cu perioada comunistă) nu putea pricepe cum poți să ai un astfel de discurs la peste 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Printre altele s-au invocat următoarele:

Învederăm instanței faptul că (…) se va crea un precedent negativ, în sensul că, proprietarii de terenuri la care le este instituită interdicție de construire vor fi încurajați să înainteze acțiune în vederea obligarii autorității publice la emiterea de certificate de urbanism / autorizații de construire în vederea construirii, blocând astfel orice inițiativă de dezvoltare urbană coerentă a zonei. 

Soluția Curții de Apel Târgu Mureș

Cauza a fost fixată la ora 09:00. Când am intrat în Cluj Napoca, la 13:01 am aflat soluția:

Respinge ca neîntemeiat recursul formulat de Primarul Municipiului Tg Mureş, Consiliul Municipal Tg Mureş şi Municipiul Tg Mureş (cu sediul), împotriva Sentinţei civile nr. 485/11.10.2019, pronunţată de Tribunalul Mureş. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la data de 24.06.2020.

Ieri am simțit că plutesc. Pe lângă soluția în sine, m-au bucurat foarte mult cuvintele de apreciere din partea clienților. Însă nu atât de mult cele spuse după pronunțarea soluției, ci acele cuvinte spuse înainte, când se putea întâmpla orice.

Îndemn la acțiune

Contrar susținerilor recurenților și indiferent de ce soluție ar fi dat Curtea de Apel Târgu Mureș, vă îndemn și vă încurajez la acțiune.

Reclamanții din acest dosar aveau în proprietate un teren de aproximativ 25.000 mp, pe care din anul 2002 era instituită o interdicție de construire pentru realizarea unui drum de legătură între alte străzi.

În toată această perioadă de aprope 20 de ani, nu doar că nu s-a realizat drumul de legătură, nici măcar nu s-a efectuat cercetarea prealabilă, nu s-a declarat utilitatea publică, nu s-a inițiat procedura de expropriere. Nimic.

Important era ca proprietarii să nu poată construi. Restul putea să aștepte.

Nu mai permiteți astfel de abuzuri.

0 Shares:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like