Inimă de avocat

inimă de avocat
Sursa: https://www.ilsecoloxix.it

Fiind vorbitor de limbă italiană, am intrat în contact cu mulți cetățeni italieni, mare parte dintre ei avocați. Mulți fac parte din rețeaua mea profesională de pe LinkedIn.

Urmărind postările acestora din perioada COVID-19 am observat că se confruntă cu aceleași probleme cu care se confruntă și avocații români. Și-n Italia a fost intens dezbătută problema sprijinirii financiare a avocaților de către stat în această perioadă.

În cadrul acestor dezbateri, pentru a justifica importanța avocatului în societate și drept urmare necesitatea sprijinirii sale în aceste momente dificile, o doamnă avocat a împărtășit opinia unui celebru avocat italian. Opinia este exprimată într-una dintre cărțile sale.

Piero Calamandrei este avocatul. Elogio dei giudici scritto da un avvocato este cartea.

M-au impresionat așa mult cuvintele acestui om, că mi-am zis că trebuie să citesc cartea. Am căutat-o tradusă în română, dar n-am găsit-o, așa că am comandat-o în italiană.

Zilele trecute am primit-o și am început să citesc din ea.

Cartea este scrisă între anii 1935-1956, astfel că vizează avocatura din Italia acelei perioade. Cu toate acestea, din ce-am citit până acum, pare a fi perfect aplicabilă inclusiv zilelor noastre.

În consecință, având în vedere modul în care este percepută avocatura azi și pentru că în fiecare an la 24 iunie se serbează ziua avocatului român, am ales să scriu acest text.

Așadar, propun ca azi, de sărbătoarea noastră, să reflectăm la rolul avocatului. În special în administrarea justiției, dar și în general în cadrul societății. Iar această reflecție să o facem cu gândul la cuvintele lui Piero Calamandrei.

Ce este avocatul?

La această întrebare, Piero Calamandrei răspunde:

Sunt multe profesii care pot fi practicate cu raţiunea, și mai puţin cu inima. Dar nu şi profesia de avocat.

Avocatul nu poate fi un logician pur și nici un sceptic ironic, avocatul trebuie să fie, în primul rând, o inimă: un altruist, unul care știe să înțeleagă oamenii și care ştie să îi determine să trăiască prin el, care ştie să-și asume suferinţele lor și să le simtă mâhnirile ca şi cum ar fi ale sale. Avocatura este o profesie de înțelegere, dăruire și caritate.

Nu credeți avocații atunci când, în momentele de disperare, vă spun că în lume nu există dreptate. În adâncul inimii lor, ei sunt convinşi că este adevărat opusul, că opusul trebuie să fie neapărat adevărat. Pentru că din experiența lor de zi cu zi, ei cunosc mizeriile umane, că toţi cei îndureraţi îşi pun speranţa în justiţie, că toţi sunt însetaţi după dreptate şi că văd în roba avocatului gardianul simbol al acestei speranţe.

Şi acesta este motivul pentru care ne iubim roba: de aceea, ne-am dori ca haina noastră neagră să fie aşezată la căpătâiul sicriului nostru, haină de care ne-am ataşat pentru că ştim că a servit la uscarea unor lacrimi, la descreţirea unor frunți, la reprimarea unor abuzuri și, mai ales, la reînvierea încrederii şi a credinţei în inimile umane, fără de care viața nu merită să fie trăită în câștigarea dreptății.

Fericiți cei care suferă din cauza dreptății!

Dar vai de cei care îi fac pe oameni să sufere printr-un un act de nedreptate!

Și, ţineţi minte că este vorba de orice fel și grad de nedreptate. De ce să acceptați o recomandare sau o semnalare, să favorizați mai ales un prieten în detrimentul unui străin sau al unui necunoscut, să folosiți o unitate de măsură diferită în evaluarea comportamentului sau a atitudinilor sau a nevoilor oamenilor, deoarece şi acest lucru este o nedreptate, este o jignire a aproapelui, este o rebeliune împotriva poruncii divine.

Ce înseamnă să fii un mare avocat?

La această întrebare, Piero Calamandrei răspunde:

Pentru a fi un mare avocat trebuie să fii util judecătorilor pentru a-i ajuta să ia decizia justă și să fii util clientului pentru a-l ajuta să-și susțină cauză. Util este acel avocat care vorbește strictul necesar, care scrie clar și concis, care nu prelungește audierea cu personalitatea sa intruzivă, care nu plictisește judecătorii cu prolixitatea sa și nu îi bănuiește cu subtilitatea sa. Prin urmare, exact opusul a ceea ce pentru unii înseamnă a fi un mare avocat.

Așadar, urarea mea pentru toți avocații este să încercăm să fim avocatul descris de către Piero Calamandrei.

La mulți ani!

0 Shares:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like